MERCAN DEDE

MERCAN DEDE

1966’da Bursa’da doğan Arkın Ilıcalı dünya çapında Mercan Dede ismiyle biliniyor. Yüksek öğrenimini Türkiye’de ve yurt dışında görsel sanatlar alanında tamamlayan Ilıcalı, işlerini son yıllarda büyük oranda multimedya projeler ve müzik üzerine odakladı. Ama şimdi, ilgisini her zaman koruduğu eski işine yeniden başlıyor ve görsel sanatların fotoğrafçılık, baskı ve multimedya alanlarına konsantre oluyor.

Fotoğrafçılığa ilgisi İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi profesörü Kayhan Güven rehberliği altında başladı. Bu ilgi, İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi profesörü Nur Taviloğlu’nun asistanı olarak, geleneksel bir Türk güzel sanatı olan ebru ile uğraşmaya başlamasıyla yoğunlaştı. Bunu gazetecilik eğitimini durdurup, Saskatchewan Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Lisans eğitimine başlaması izledi. Derslerini, Charles Ringnes’in başı olduğu baskı departmanında tamamladıktan sonra, Concordia Üniversitesi’nin Stüdyo Sanatları programında Güzel Sanatlar Master’ı yapmak için Montreal’e taşındı. Concordia’daki 6 yıllık master çalışmalarının sonunda, müzik çalışmalarına öncelik vermek için, baskı tekniklerindeki akademik işlerini bıraktı. 2001’de, Nelson Mandela ve Dalai Lama tarafından desteklenen “Artist International Direct Support” projesine katılması için davet edilen tek Türk sanatçıydı. Bu projenin bir parçası olarak, baskıları, çeşitli ülkelerden sanatçılar ile birlikte kitap haline getirildi.

2011’de, “Army of Lovers” serisini İstanbul EKAVART Galeri’de ve ardından Ankara CER Modern’de sergiledi. 2012’de, Carlito Dalceggio ile birlikte, son çalışmaları “Revolution Revelation”ı İstanbul’da Borusan Müzik Evi’nde gösterime sundu. Bu sergiye 60.000’den fazla ziyaretçi geldi. 2015’de, “Kadim Zamanlar Makinası”nı İstanbul EKAVART Galerisi’nde ve ardından İzmir’de Büyük Efes Sanat Galerisi’nde sergiledi.

2016 yılında, sanatçının son sergisi olan “Büyülü Çarklar” önce EKAVART Galeri’de ardından, İzmir’deki Ekol Sanat Galerisi’nde gösterime sunuldu.

Bu serginin üç yıl sonrasında, İstanbul Art Show’un “Hakikat Askıda” isimli tema odasını hazırladı. Eski ve yeni çalışmalarının bir arada sergilendiği bu fuarda başta Devrim Erbil olmak üzere birçok değerli sanatçı ile fuar alanını paylaştı.

LEONARDO DA VİNCİ’YE SAYGI